Κυριακή 4 Μαρτίου 2012

Ο ΤΡΑΥΛΙΣΜΟΣ ΣΤΟΥΣ ΕΝΗΛΙΚΕΣ


Ο τραυλισμός στους ενήλικες ανεξάρτητα από την κοινωνική τάξη, ευφυΐα, επάγγελμα ή ηλικία, εμφανίζεται με συχνότητα 1% του συνολικού πληθυσμού, σε πρόσωπα και των δύο φύλων, σε αναλογία ανδρών – γυναικών 4 προς 1.Ο ενήλικας που τραυλίζει έχει επιπλέον να αντιμετωπίσει ψυχολογικές και συναισθηματικές καταστάσεις ο οποίος με εμπειρία τραυλισμού τόσων ετών, έχει σίγουρα βιώσει πολλαπλές ματαιώσεις στην επικοινωνία του με τους άλλους. Έχει, κατά συνέπεια, αναπτύξει συναισθήματα και στάσεις αρνητικές γύρω από την λεκτική επικοινωνία. Φοβάται, αισθάνεται ντροπή, θυμό ή ενοχές όταν μιλά. Αποφεύγει κοινωνικές συναλλαγές που θεωρεί ‘επικίνδυνες’ ή ήχους και λέξεις που θεωρεί ‘δύσκολες’ στην άρθρωση. Νιώθει φόβο που τον κάνει να προσφεύγει σε διάφορα ‘κόλπα’ ή επιπόλαιες τεχνικές όπως, για παράδειγμα, το να βάζει το ‘εεε’ μπροστά από την λέξη, να αντικαθιστά ‘δύσκολες’ λέξεις από άλλες, συνώνυμες, όταν μιλά και να προσπαθεί να αποφύγει την έκθεση του προβλήματος, να κρυφτεί καλύπτοντας το στόμα με το χέρι ή αποφεύγοντας οπτική επαφή.
Πώς να αντιμετωπίσω τον ενήλικα που τραυλίζει

  •   μην τους λέτε να βιαστούν 
  •   μην αποτελειώνετε τις λέξεις τους
  •   μην κοροϊδεύετε 
  •  μην τους αγχώνεται
  •  να μην δείχνεται ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα στην ομιλία τους



Πώς θεραπεύεται ο τραυλισμός
Ο τραυλισμός δεν μπορεί να θεραπευτεί εντελώς αλλά μέσω λογοθεραπείας. Τα συμπτώματα μπορούν ελαττωθούν κατά πολύ έτσι ώστε η ομιλία να είναι πολύ πιο άνετη. Η λογοθεραπεία είναι ειδική μέθοδος που περιλαμβάνει ασκήσεις λεκτικές και άλλες για να μπορεί το άτομο να ελέγχει καλύτερα τους μυς του και να μιλά πιο ελεύθερα.
Παρότι δεν υπάρχει θεραπεία με την έννοια της ίασης, το πρόσωπο που τραυλίζει μπορεί να τροποποιήσει τον τραυλισμό του σε έναν ελεγχόμενο, εύκολο και αποδεκτό τρόπο ομιλίας και να ελέγχει τα συναισθήματά του σχετικά με αυτόν. Τα αποτελέσματα, μεταξύ άλλων είναι: εξαιρετικά σημαντική αύξηση της ευφράδειας, μείωση της συχνότητας και έντασης των στιγμών του τραυλισμού, ευκολότερη επικοινωνία, θετική αλλαγή στον τρόπο της επικοινωνίας και στο ρόλο που το πρόσωπο που τραυλίζει έχει στην επικοινωνία, ευκολότερη συναναστροφή με τους άλλους ανθρώπους.
Ο τραυλισμός επανεμφανίζεται μετά την θεραπεία; Ναι. Ο τραυλισμός ενδέχεται να επανεμφανιστεί μετά την θεραπεία, συνήθως όμως σε πολύ μικρότερη ένταση και συχνότητα και με άλλα ηπιότερα χαρακτηριστικά. Συνήθως θεραπεία συντήρησης ή ολιγόχρονη επαναληπτική θεραπεία βοηθά στη διατήρηση της καλής ομιλίας.
Υπάρχουν διαφορετικά είδη θεραπείας;
Ο τραυλισμός κάθε ανθρώπου είναι διαφορετικός. Υπάρχουν διαφορετικές
θεραπευτικές προσεγγίσεις που ταιριάζουν σε διαφορετικά πρόσωπα. Ο
θεραπευτής είναι αυτός που αξιολογεί το κάθε περιστατικό και σχεδιάζει το
κατάλληλο πρόγραμμα αποκατάστασης.

ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΤΕ
Ο τραυλισμός δεν επηρεάζει καθόλου την διανοητική υγεία του ατόμου! Ένα άτομο που τραυλίζει μπορεί να είναι εξίσου έξυπνο όπως και κάθε άλλος που δεν τραυλίζει.
Ο τραυλισμός που αντιμετωπίζεται μόλις εμφανιστεί,  θεραπεύεται πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου