Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2013

ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ






Τα διαγνωστικά εργαλεία εφαρμόζονται ως αντικειμενικοί τρόποι τεκμηρίωσης των εκάστοτε δυσκολιών των παιδιών. Ορισμένα από αυτά, και τα οποία εφαρμόζουμε είναι:

 
  • ΤΕΣΤ ΑΝΙΧΝΕΥΣΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΙΚΗΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑΣ
Το τεστ ανίχνευσης αναγνωστικής ικανότητας αφορά παιδιά ηλικίας 6 ετών και 9 μηνών έως 10 ετών και 1 μήνα.
Στόχοι του τεστ είναι η αντικειμενική μέτρηση της αναγνωστικής ικανότητας των παιδιών των παραπάνω ηλικιών, ο εντοπισμός των παιδιών με προβλήματα ανάγνωσης και η σύγκριση του επιπέδου της αναγνωστικής ικανότητας μεταξύ των παιδιών της ίδιας τάξης ή μεταξύ των παιδιών δύο ή περισσότερων σχολείων.

 
  • ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΛΙΜΑΚΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗΣ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΟΧΗΣ/ ΥΠΕΡΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

 Η κλίμακα αξιολόγησης της ΔΕΠ/Υ είναι ένα πολύτιμο εργαλείο έγκαιρου και έγκυρου εντοπισμού της διαταραχής. Επιτρέπει τον εντοπισμό των παιδιών που είναι πιθανό να εμφανίζουν τη διαταραχή.

 
  • ΑΘΗΝΑ ΤΕΣΤ

 Το Αθηνά τεστ δίνει μια αναλυτική εικόνα της παρούσας κατάστασης του παιδιού σε καίριους τομείς της ανάπτυξης και εντοπίζει συγκεκριμένες περιοχές που είναι ελλειμματικές και χρήζουν ιδιαίτερης διδακτικής και θεραπευτικής παρέμβασης. Καλύπτει παιδιά ηλικίας 5-9 ετών (δηλαδή νηπιαγωγείου, Α,Β,Γ,Δ Δημοτικού) αλλά μπορεί να χορηγηθεί και σε μεγαλύτερα παιδιά, τα οποία παρουσιάζουν σοβαρές μαθησιακές ανεπάρκειες. Αποτελείται από 14 δοκιμασίες σε μορφή αναπτυξιακών και ψυχομετρικών κλιμάκων. Οι κλίμακες αυτές αξιολογούν πλευρές της ανάπτυξης του παιδιού που θεωρούνται κρίσιμες για τη σχολική μάθηση και προσαρμογή.

 
  • ΑνΟμιΛο 4

 Το ΑνΟμιΛο 4 ανιχνεύει σε παιδιά ηλικίας 3,9 έως 4,6 ετών δυσκολίες ή καθυστέρηση στην ανάπτυξη του λόγου και της ομιλίας τόσο στη δομή όσο και στη χρήση. Επιπλέον ανιχνεύει διαταραχές της φωνής και του ρυθμού της ομιλίας. Η ηλικία των 4 ετών είναι ευνοϊκή για την αξιολόγηση των δυσκολιών του λόγου. Μέσω του ΑνΟμιΛο 4, ο εξεταστής έχει τη δυνατότητα να μάθει εάν το παιδί χρειάζεται λογοθεραπευτική παρέμβαση, υποστηρίζοντας την υγιή και φυσιολογική ανάπτυξη του παιδιού.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου